Bestuursleden ISA bezoeken “1001 inventions”

Al-Khwarizmi, Ibn al-Haytham en Fatima al-Fihri: Islamitische namen die in eerste instantie niet veel zeggen, maar een groot fundament hebben gelegd in de wetenschap en onze huidige moderne wereld. De middeleeuwen worden ook wel ‘the dark ages’ genoemd; een periode van achteruitgang en onwetendheid. Is deze term ook toepasselijk voor de middeleeuwen van de moslimbeschaving? De tentoonstelling ‘1001 Inventions’ geeft hier antwoord op. Met het bestuur van ISA hebben wij deze tentoonstelling bezocht en werden wij meegenomen naar de periode waarin de meest inspirerende en intellectuele moslimwetenschappers uitblonken, een gouden eeuw voor de moslimbeschaving.

1001Zonder het te beseffen hebben wij veel te danken aan deze vergeten beschaving. Uitvindingen en ontdekkingen die werden gedaan tijdens deze gouden eeuwen van de moslims worden op verschillende manieren belicht tijdens de tentoonstelling. Replica’s van uitvindingen van deze wetenschappers zijn te bewonderen en er zijn interactieve spellen om meer te leren over de prachtige bevindingen. Een aantal grote uitvinders van deze gouden eeuw passeerden de revue, waaronder de chirurg Abu al-Qasim az-Zahrawi die meer dan 200 nieuwe instrumenten introduceerde voor de chirurgie, waaronder de scalpel. Zonder de wetenschapper Ibn al-Haytham kenden wij waarschijnlijk niet het gemak van fotograferen met je telefoon. Hij, ook wel bekend als Alhazen, heeft hier het fundament voor gelegd door het proces van het zicht te verklaren. Ook ontwikkelden zich vele intellectuele moslimvrouwen op allerlei gebieden, iets wat in het Westen in deze periode uit den boze was. Maryam al-Ijliya, ook bekend als al-Astrolobia, is de uitvindster van de GPS in die tijd, de astrolabia. Dit is het fundament voor onze moderne bewegwijzering.

1001-2Dit is slechts een greep uit de grote namen die je leert kennen tijdens 1001 inventions. Het meest bijzondere aan deze tentoonstelling is het feit dat het lijkt alsof je jezelf in deze ‘Gouden Eeuw’ van de moslimbeschaving bevindt. De sfeer, het decor, de interactieve onderdelen; alles draagt hieraan bij. Je krijgt de kans om een aantal uitvindingen zelf te testen en te proberen. Dit zorgt voor een meerwaarde aan de tentoonstelling en een geweldige beleving. Een groot gevoel van respect en trots heeft ons overspoeld bij het zien van de werken van vroegere moslimwetenschappers. Dit motiveert ons om grenzen te verleggen en verder te gaan dan aanvankelijk gedacht. Wij, de hoogopgeleide generatie moslimstudenten, kunnen ook fundamenten achterlaten voor de komende generaties, naar het voorbeeld van onze voorgangers.  

Bij het bezoeken van deze unieke tentoonstelling kijk je je ogen uit. Je leert veel over de oorsprong van alledaagse voorwerpen en over het erfgoed van onze rijke Islamitische geschiedenis. Een unieke kans die je niet aan je voorbij kunt laten gaan! De tentoonstelling 1001 Inventions is te bezoeken tot en met 11/01/15 in Rotterdam. 

Vorig bericht
Cursus Qur’an-memorisatie & Tajwid
Volgend bericht
Paardrijden voor dames

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.