Bestuursleden ISA bezoeken “Verlangen naar Mekka”

Volkenkunde Leiden

Afgelopen vrijdag heeft het bestuur van de ISA de tentoonstelling ‘Verlangen naar Mekka’ bezocht, die gehouden werd in het Rijksmuseum Volkenkunde te Leiden.

Struinend door de donkere en mysterieuze zalen van het Rijksmuseum werd je aandacht gegrepen door het ene na het andere schitterende object uit het Heilige Land: prachtige tapijten met de tekst ‘La illaha illallah’ die ooit over de Ka’bah hingen, eeuwenoude Korans met indrukwekkende kalligrafische teksten en de mooiste sieraden en juwelen die de pelgrims in Mekka kwijt waren geraakt en nog veel meer!

In het midden van de grote zaal stond een medewerker van het Rijksmuseum aan jonge scholieren animerend te vertellen over de allereerste Openbaring aan onze Profeet Muhammed – sallallahu ‘alayhi wa sallam. De kinderen luisterden geruisloos hoe hij vertelde hoe de engel Jibril aan Muhammed – sallallahu ‘alayhi wa sallam – de eerste, zoete woorden van het Edele Boek openbaarde. Ook al hadden we dat verhaal al tig keer gehoord, in die sfeer beleefde je het alsof je het voor het eerst had gehoord. 

Naast de vele schitterende objecten stonden er verspreid door de zaal verschillende monitoren. Hierop werden korte filmpjes afgespeeld, waarin mensen vertelden over hun ervaring tijdens de Hadj. Hun eerste blik op de Ka’bah vulde hen met zoveel liefde, rust en inspiratie dat ze nooit meer hetzelfde zullen zijn. Dat gevoel dat ze daar ervoeren, konden ze met geen woorden beschrijven. Voor elk van hen was het ongetwijfeld de mooiste ervaring ooit. Velen leven nu, vele jaren later, nog steeds in die roes.

De Hajj is één van de vijf zuilen van de islam en verplicht voor een moslim die zowel financieel als fysiek in staat is om naar Mekka af te reizen. De tentoonstelling bezoeken is niet voldoende, maar ons verlangen naar Mekka brandt als nooit tevoren.

Vorig bericht
‘AmsterdamHelpt’ met ISA-bestuursleden Syrische vluchtelingen
Volgend bericht
VU opent nieuwe gebedsruimtes!

Gerelateerde berichten