Column – Benaderen van nieuwe moslims

Gezien mijn weg naar de Islam heb ik vaak andere inzichten dan moslims die de Islam van huis uit meegekregen hebben. Toen ik me ging verdiepen in de Islam werd mij veel hulp aangeboden door moslims, die mij al-hamdulillah naar het juiste wilden wijzen. Deze steun die vele bekeerlingen krijgen is doorgaans erg fijn, maar kan ook een totaal andere kant op slaan. Een kant die de adviserende moslim niet voorziet.

Ik heb besloten om mijn inzicht met jullie te delen gezien er steeds meer contact plaatsvindt tussen moslims en mensen die geïnteresseerd zijn in de Islam of net moslim zijn geworden, en ik hoop dat jullie bij dit inzicht stil zullen staan bij het contact dat jullie hebben met deze mensen.

Iemand die net een besluit heeft genomen om de Islam in zijn leven toe te laten en volgens de Islamitische richtlijnen te leven staat op een totaal ander level dan een persoon die al jaren moslim is en al een tijd actief met zijn geloof bezig is. Een van de dingen die ik bij mijn eerste interesse in de Islam meemaakte was dat moslims mij ‘adviseerden’ om moslim te zijn zoals zij dat waren. Dit terwijl ikzelf nog bezig was met mijn omgeving, geleidelijk stapjes nemen om zo te groeien in het toepassen van Islam in mijn leven. Er zijn momenten geweest dat ik huilend thuis zat omdat ik van meerdere mensen (goedbedoelde) fatawa en ahadith doorgestuurd kreeg, dat het geen zin heeft om te bidden als je geen hijab draagt, dat mijn kleding niet goed was, dat ik niet te hard mocht praten etc. Dit heeft vrijwel altijd een averechts effect. Ik heb zelfs mensen meegemaakt die om deze reden in eerste instantie niks meer met Islam te maken wilden hebben. Wees je bewust van de positie waarin een nieuwe moslim zich bevindt. Wees bewust van de grote stappen die hij momenteel doorvoert in zijn leven, ook al lijkt dit voor jou ‘niks’ en ben jij van mening dat de persoon al veel verder had moeten zijn. Natuurlijk moeten we elkaar adviseren en willen we het beste voor elkaar, maar wees niet impulsief in het geven van advies maar maak dit een goed doordachte beslissing.

Steun een nieuwe moslim geleidelijk in de stappen die hij doormaakt, en verwacht niet dat hij van een op andere dag alle toepassingen doorvoert die hij uiteindelijk door zou moeten voeren. Islam is geleidelijk gekomen in de tijd van de Profeet – sallallahu ‘alayhi wasallam. Islam komt geleidelijk bij nieuwe moslims. Daarnaast is dit niet de manier hoe de Profeet – sallallahu ‘alayhi wasallam – adviseerde om Islam over te brengen.

When the Messenger of Allah – sallallahu ‘alayhi wasallam – sent Mu’adh ibn Jabal to the people of Yemen to teach them about Islam, he said, “O Muadh! You are going to a community who are of the People of the Book. So, first invite them to bear witness that there is none worthy of worship except Allah and that Muhammad is the Messenger of Allah. If they accept this, then inform them that Allah makes five prayers in a day and night obligatory for them. If they accept this, then inform them that Allah makes charity [i.e., Zakat] obligatory for them. [It is] to be taken from their rich and given to their poor.” (Sahih al-Bukhari)

L. Kalverdijk

Vorig bericht
Je suis islamophobe
Volgend bericht
ISA bouwt waterput in Afghanistan

Gerelateerde berichten