Depressie, gepieker & el-Weswes III

De winter komt eraan, de temperaturen dalen en de winterjassen worden uit de kast gehaald. Een tijd van sneeuwval, kou en thuis blijven met een warme kop thee. Een term die je vaak in dit seizoen hoort vallen is “winterdepressie”. Een echte depressie houdt natuurlijk veel meer in en brengt ook veel meer met zich mee. De Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA) hield daarom op maandag 25 november 2013 alweer het derde deel van ‘Depressie, gepieker & el-Weswes’ . Zowel psychiater dr. Salah Sidali als geestelijke verzorgers drs. Hamza Akkar en drs. Yassin Abouyaala gaven ons inzichten in al deze verschijnselen.

depressie 4Na het welkomstwoord door de dagvoorzitter, werd de avond geopend met een geweldige recitatie. Meer dan 150 bezoekers waren doodstil en genoten van de prachtige verzen uit Surah Yusuf (12) die door de hele zaal klonken. Kort daarna begon dr. Sidali te vertellen over depressie onder studenten. Na uiteengezet te hebben wat de verschillende vormen binnen de geestelijke gezondheidszorg zijn en de verschillende vormen van psychische/psychiatrische klachten, vertelde hij duidelijk wat de verschillende factoren zijn die een depressie kunnen veroorzaken. De drie factoren (biologische, sociale en psychische factor) werden duidelijk uiteengezet om vervolgens gezamenlijk tot de conclusie te komen dat het praten over gevoelens en gedachtes met een andere persoon de enige oplossing is. Hierna werd drs. Akkar aangekondigd. Deze begon meteen met de theologische definitie van el-weswes: ‘Theologen definiëren el-weswes als een gesprek met jezelf’. Vervolgens ging hij in op de drie oorzaken van el-weswes, namelijk de nafs, de mens en de shaytan. Uiteraard mochten de oplossingen niet ontbreken en schreven de bezoekers deze gretig op voor zichzelf. Afsluitend drukte de heer Akkar de bezoekers op het hart dat wanneer ze last hebben van el-weswes dit niet per se betekent dat je een zwakke iman hebt, maar dat iedereen hier weleens last van kan hebben.

Na de pauze namen de sprekers plaats in het panel. De vooraf ingestuurd casussen kwamen ook uitvoerig aan bod. Met een aantal bemoedigende woorden van de sprekers om deze koude winter door te komen, werd de avond afgesloten. Wij danken zowel de heren Sidali, Akkar en Abouyaala voor hun inspanningen, als de bezoekers voor hun actieve deelname op deze mooie avond. Uiteindelijk hebben we genoeg geleerd om een “winterdepressie” te voorkomen. Hoe we de kou zullen overleven is een andere vraag.

flyer_depressie

Vorig bericht
Interactieve workshop: effectief studeren!
Volgend bericht
Interview studenten.net met commissievoorzitter M&A

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.