Dinsdag 9 maart stond de documentaire avond Klassen op de planning welke wij organiseerden in samenwerking met studievereniging Octavia van de HvA. Online, middels een Zoom-meeting, kwamen we samen om fragmenten te bekijken en te bespreken uit deze schitterende documentaire, waarin het verhaal werd verteld van de achtstegroepers uit Amsterdam-Noord.
Politicoloog Oumaima el Ghoulbzouri heeft de avond geleid en vertelde vanuit haar ervaring meer over de complexiteit van dit probleem. De avond werd gestart met het bekijken van een aantal krachtige fragmenten uit de documentaire, die duidelijk de tweedeling lieten zien die zich afspeelt binnen het onderwijs in Amsterdam. De uitbraak van de corona crisis heeft de kloof tussen arm en rijk nog meer vergroot. Zo heb je aan de ene kant scholieren met een eigen kamer, een eigen Chromebook en alle rust om zichzelf op het schoolwerk te concentreren en aan de andere kant scholieren die in een kleine woning wonen op twee hoog, die hun huiswerk moeten maken in een drukke woonkamer waar broertjes en zusjes rondrennen. ‘Als je maar hard genoeg werkt, kom je er wel’. De vraag is alleen: heb je jouw positie enkel te danken aan jouw eigen verdienste of speelt achtergrond net zo’n belangrijke rol?
De pauze brak aan om even de benen te kunnen strekken en de tranen te drogen, mocht de documentaire te veel hebben losgemaakt. Na de pauze werd men ingedeeld in breakout rooms waar je met 4 à 5 anderen van gedachten kon wisselen over de oplossing van het probleem. Het probleem en haar oplossingen bespreken met mensen met een ander referentiekader, helpen je met andere ogen naar het probleem te kijken. De een gelooft dat hard werken de oplossing is om uit deze situatie te komen, terwijl de ander zich hard maakt voor meer erkenning van onderadvisering in het onderwijs omdat het jarenlang invloed op haar heeft gehad.
Terug in de plenaire ruimte werden een aantal reflecties gedeeld en sloten we af. Wat vooral duidelijk is geworden, is dat de casus erg complex is en dat we ons het volgende moeten realiseren: het draaien op één plek aan het wiel heeft ook invloed op een heel ander proces in dit groter geheel. We zijn zeker nog niet bij dé oplossing, maar laten we beginnen met het volgende: de leraren, mentoren, wethouders en kabinetsleden zullen de handen ineen moeten slaan om zodoende deze situatie te verbeteren.