Docu Night: Before the Flood

“Vaker de fiets pakken naar de moskee”, schreef iemand op zijn blaadje. Wat enkel een inspirerende documentaire avond zou worden, werd onder leiding van Kauthar Bouchallikht van de Groene Moslims een avond met praktische veranderingen in het dagelijks leven van de bezoekers.

Wij keken met een groep leden naar de documentaire ‘Before the Flood’. Een film die jou aan het denken zet over de klimaatverandering, de aard en effecten hiervan en de continue weerstand op dit vraagstuk door de jaren heen. Leonardo DiCaprio, maker van deze documentaire, neemt ons mee in zijn eigen ontwikkeling en standpunt rondom dit debat. In het begin was hij optimistisch en leefde hij naar de kreet ‘be the change you want to see in the world’. Mooi en idealistisch. Maar hoe meer hij over dit vraagstuk leerde, hoe pessimistischer hij werd. Wat kunnen wij als individuele burgers daadwerkelijk doen binnen een industriële en energievretende maatschappij waar massaproductie de norm is? Zal het vervangen van een gloeilamp door een spaarlamp in mijn huiskamer een verschil maken? Kauthar nam ons mee in deze discussie, wat ons tot bijzondere inzichten bracht. Vanuit de islam leren wij uit diverse ahadith dat wij als mensen het beste dienen te doen tot waar wij toe in staat zijn. Wij dienen als het ware het zaadje te planten; letterlijk en figuurlijk in dit geval. Of er een boompje zal groeien, is aan Allah. Of er niks zal groeien, is ook aan Allah. Maar wij doen wat binnen onze capaciteit ligt. Deze instelling verandert de kijk op dit klimaatvraagstuk. Wat wij kunnen doen om de schade te beperken, doen wij. Of wij de vruchten hiervan zullen plukken in deze wereld is maar de vraag. Maar met de juiste intentie kunnen wij de vruchten van onze daden plukken in het hiernamaals in sha Allah. Allah belast geen ziel boven zijn vermogen. Dat brengt rust.

Om de bezoekers ook iets praktisch mee te geven, schreef iedereen een duurzame tip op een post-it waar men morgen al aan zou kunnen werken. Deze post-its werden verzameld en op het bord geplakt. Eenieder mocht een post-it kiezen, zijn eigen of van een ander, om meteen in praktijk te brengen. Iemand had het voornemen om minder lang onder de douche te staan. Wat zou jij kunnen doen om bij te dragen?

DC5A6-738x1024.png

Vorig bericht
‘ISA, de vereniging die groeit en waar mensen groeien’ – Voorzitter neemt afscheid
Volgend bericht
Ontmoeting met de Marokkaanse ambassadeur

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.