Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Een introductie tot de Fiqh

26 oktober 2018 / 19:30 - 21:00

€80
een-introductie-tot-de-fiqh

Ben je een Hanafi, Maliki, Shafi’i of Hanbali? Of geen van deze vier? De fiqh (jurisprudentie) kent in de Islamitische geschiedenis een rijke traditie. Gigantische werken zijn erover geschreven, bestaande uit tientallen volumes. Heb je je ooit afgevraagd hoe zich dat zo heeft ontwikkeld? Wat zijn madhahib (rechtsscholen) precies en hoe zijn ze ontstaan? Is er een Islam denkbaar zonder deze rechtsscholen? In hoeverre hebben sociale, politieke en culturele invloeden een rol gespeeld in die ontwikkeling? Maar is de fiqh dan niet goddelijk geïnspireerd? Belangrijke thema’s die we in deze collegereeks uitvoerig behandelen.

Elke discipline doorloopt ontwikkelingsstadia totdat het uiteindelijk volgroeid is. Dat geldt ook voor onze islamitische fiqh die we dagelijks raadplegen. Sinds het profetische tijdperk is de fiqh in de Islam voortdurend in beweging geweest. Ook de fiqh kent perioden van bloei, stagnatie en heropleving. In deze collegereeks hebben we het niet over de juridische kant van de fiqh in de vorm van ahkam (regelgeving) m.b.t. reinheid, gebed, etc. Wel staan we uitgebreid stil bij hoe deze ahkam gecanoniseerd zijn in de vorm die wij tegenwoordig kennen. We denken na over het ontstaan van de fiqh, de groei ervan door de eeuwen heen en de manier waarop de fiqh de gestalte heeft gekregen die het nu heeft. In deze collegereeks krijg je inzicht in de dynamiek en historische processen die de fiqh hebben gevormd tot wat je vandaag de dag erover weet.

een-introductie-tot-de-fiqh

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
26 oktober 2018
Tijd:
19:30 - 21:00
Kosten:
€80
Evenement Tags:

Overige informatie

Wie is welkom?
Iedereen
Menu