Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Je suis islamophobe

15 april 2015 / 17:00 - 21:00

€3 – €10

De Islam is momenteel hot. Hartverwarmende verhalen van bekeerlingen, betrokken moslims die meehelpen bij benefieten en prachtige lezingen vliegen je om de oren. Er is echter ook een andere kant aan dit verhaal: de kant van de islamofoob.

Al langere tijd heerst er binnen Europa in het algemeen, en Nederland in het bijzonder, een anti-islam sfeer. Dit komt structureel tot uiting in de vorm van aanslagen op moskeeën en incidenten tegen moslims. Sinds de aanslag in Parijs zijn de incidenten in schrikbarend tempo toegenomen. Dagelijks zijn er berichten van islamofobie en moslimhaat die zich manifesteren in gewelddadige incidenten tegen de moslimgemeenschap. Met name moslima’s zijn hiervan het slachtoffer, met als gevolg dat veel vrouwen ’s avonds niet meer over straat durven. De moord op drie moslimstudenten in Chapel Hill in de VS heeft deze gevoelens van angst versterkt en gevreesd wordt dat de recente aanslagen in Denemarken verdere escalatie voeden. Nooit eerder was er zo een angst merkbaar en voelbaar geweest binnen de moslimgemeenschap als nu. Het gevaar van isolatie neemt toe. Dus hoog tijd om stil te staan bij islamofobie!

‘Je suis islamophobe’ is de activiteit waarin islamofobie van verschillende kanten belicht wordt door sprekers met elk hun eigen unieke achtergrond. Dr. Martijn de Koning is een bekende antropoloog die veel onderzoek heeft gedaan naar de moslimgemeenschap in Nederland. Hij zal vertellen hoe islamofobie tot stand is gekomen en wat daarvan de effecten zijn op grote schaal in het land. Nourdin el Ouali, politiek leider NIDA, zal ons meenemen in de politieke dimensie van dit onderwerp. Drs. Bahaeddin Budak, islamdocent, zal islamitisch licht werpen op deze zaak. Tot slot hebben we ook een bijzondere gast, namelijk het Meldpunt Islamofobie! Drie vragen zijn in deze activiteit leidend: 1) Hoe ernstig is het? 2) Wiens verantwoordelijkheid is het? 3) Hoe kan het aangepakt worden? Kom en verrijk jezelf met kennis op alle fronten over een zeer actueel onderwerp dat ook jou aangaat!

IslamofobieVoorkant

Gegevens

Datum:
15 april 2015
Tijd:
17:00 - 21:00
Kosten:
€3 – €10
Evenement Categorie:

Organisator

Overige informatie

Lokaal
HG-12A00

Locatie

Nederland + Google Maps