Filmavond: ‘Toen Ma naar Mars vertrok’ en ‘Mijn Vader, de Expat’

Maandag 18 juni 2018 was het alweer tijd voor ons laatste evenement van dit collegejaar; een spectaculaire filmavond waar maar liefst twee films vertoond werden. ‘Mijn Vader, de Expat’ en ‘Toen Ma naar Mars vertrok’ namen ruim driehonderd bezoekers mee in het verhaal van twee ouders die alles voor hun kinderen over hebben. Zowel Abdelkarim El-Fassi, producent van de films, als Jacomijne Prins, onderzoekster aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waren in ons gezelschap.

We trapten de avond af met het woord van Allah. Meer dan vanzelfsprekend was het dat er een stuk uit Surah al-Isra gereciteerd zou worden, aangezien de verze aansloten op het thema ouderschap. Na een prachtige recitatie, die ons allen heeft doen raken, was het tijd voor de eerste film van de avond: ‘Mijn Vader, de Expat’. In de film brengt Abdelkarim ons mee naar het rifgebergte in Marokko waar hij met zijn vader Ali onder het genot van een kopje thee ergens geniet van het uitzicht op zee. Hier vertelt vader Ali hoe hij als Marokkaanse boerderij-jongen naar Nederland vertrok als gastarbeider en hoe hij dat ervaren heeft. Nadat we een mooi verhaal achter de rug hadden over een vader die alles achter zich liet liggen voor een beter bestaan, presenteerde Jacomijne haar onderzoek.

Voor we het wisten was het alweer tijd om wat heerlijke broodjes achterover te slaan en het Asr-gebed te verrichten. Er was ook de mogelijkheid om te socializen met andere bezoekers. Na de pauze was het tijd voor de laatste film van de avond: ‘Toen Ma naar mars vertrok’ waarin we het verhaal te horen kregen van een Marokkaanse moeder die maar liefst negen kinderen in een wildvreemd land opgevoed heeft. Op een indrukwekkende, maar ook luchtige manier werden we meegenomen door de ervaringen die zik met ons deelde. Gedurende de film werden we herinnerd aan de prachten van moederschap en werd er veel gesnotterd en gelachen. Toen de vertoning klaar was, was het tijd voor een interactieve sessie tussen Abdelkarim, Jacomijne en het publiek. Zo kwam het belang van het bewaren van de verhalen van onze (groot)ouders ter discussie.

Voor we het wisten, naderde het einde van de avond. Alvorens de avond en daarmee het collegejaar afgesloten werd, vond er een korte terugblik naar het afgelopen jaar plaats. KC-07, de zaal waarin we het collegejaar aftrapten, was tevens de zaal waarin het fluitsignaal plaatsvond waarmee we het collegejaar afsloten.

flyer-filmavond

Vorig bericht
Portretten in Parool
Volgend bericht
Ontmoeting met UCLA studenten

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.