Gratis workshop: leer effectief studeren!

Maandag 12 november vond de eerste eFaqt-workshop plaats in samenwerking met de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA). De workshop “Effectief Studeren” poogde de deelnemers vaardigheden aan te leren om het studeren efficiënter en gemakkelijker te laten verlopen. De opkomst was groot en aan het geroezemoes was op te merken dat er veel verwacht werd van de workshop.

Toen het startsein van de workshop werd gegeven, werd het muisstil en waren alle deelnemers een en al oor. De workshop was zodanig ingedeeld dat deze uit zowel een theoretisch als praktisch deel bestond. Tijdens het theoretische gedeelte werden stapsgewijs en heel gestructureerd de stappen van effectief studeren uitgelegd met behulp van een PowerPoint-presentatie. Er werd uitgelegd hoe je de essentie uit de leerstof kunt halen en er werden tips meegegeven voor een goede concentratie en efficiënt plannen. Tevens werd er gesproken over de structuur van informatieverwerking en de focus werd vooral gelegd op het herhalen en oefenen van de te bestuderen stof. Ook als het gaat om studeren, baart oefening kunst.

Vervolgens kwam aan de orde dat studeren niet mogelijk is zonder een proactieve instelling. Gedurende de uitleg van de verschillende en meest effectieve leervormen, was enkel het geluid van tikkende vingers op toetsenborden te horen. Vol ijver werd alles genoteerd, zodat er geen bruikbare informatie verloren zou gaan in vlagen van vergeetachtigheid.

Toen kwam het moment waarop iedereen gewacht had; een praktische introductie van de onlinetool van eFaqt. Een enigszins onbekend fenomeen voor velen van de deelnemers. Met de laptop in de aanslag, zat iedereen op het puntje van zijn/haar stoel om niets te missen van deze nieuwe ervaring. Klassikaal werd er gekeken naar allerlei handige snufjes die het studeren vergemakkelijken. Het was een ware ontdekkingsreis! Zo bleek dat je via de tool elk studieboek kunt terugvinden en daar een handige inhoudsopgave bij kunt maken. Ook kun je online samenvatten door telkens kleine aantekeningen toe te voegen en online mindmappen. Je kunt zelfs de aantekeningen van andere eFaqt-gebruikers inzien en eventueel toevoegen! De online tool maakt het gemakkelijk om op een makkelijke en efficiënte manier overzicht te creëren. Noemenswaardig is ook de timer die op de wetenschappelijk bewezen concentratiespanne van 50 minuten staat en het aangeeft wanneer het tijd is om pauze te nemen!

Als kers op de taart, kregen ISA-leden na afloop van de workshop het privilege om zes maanden gratis gebruik te maken van eFaqt en daarna nog altijd 20% korting. Zonder enige twijfel kan worden geconcludeerd dat het een geslaagde workshop was! Heb je het gemist? Treur niet, de volgende eFaqt-workshop voor onze leden is in aantocht!

flyer-efaqt

Vorig bericht
ISA in faculteitsblad Babel (UvA)
Volgend bericht
ISA-bestuursleden krijgen een verwendag!

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.