De islamitische wereld kent een rijke geschiedenis aan politieke leiders en bestuurssystemen waarvan de invloeden zich nog doortrekken tot het heden. Het Ottomaanse kalifaat is na 1924, toen het afgeschaft werd, het laatste kalifaat dat de moslimwereld kende. Totdat IS(IS) de media volledig beheerste en het kalifaat het gespreksonderwerp van de dag werd. In de wilde weg worden hier verschillende uitspraken over gedaan, vaak door mensen die niet over de juiste kennis over het onderwerp beschikken. Waar komen deze bewegingen vandaan en wat is het verschil tussen deze partijen en de vroegere islamitische kalifaten? Dit zette ons aan het denken: wat weten wij nou eigenlijk over de ontwikkelingen omtrent dit onderwerp?
Op maandagavond 8 december werd er een ééndaagse cursus gegeven met als onderwerp ‘Het Kalifaatschap vanuit politiek-historisch perspectief’. Deze cursus werd verzorgd door professor dr. Maurits Berger, hoogleraar ‘Islam in de hedendaagse Westerse wereld’ aan de Universiteit Leiden. Dr. Berger sprak over zowel de historische als politieke ontwikkelingen die de Islamitische kalifaten ondergingen. Het publiek was divers, zowel moslims als niet-moslims kwamen af op dit interessante onderwerp. Het was duidelijk te merken dat dr. Berger een persoon is met expertise in dit vakgebied. Hij nam het publiek mee terug in de tijd en deelde zijn ervaringen die hij opdeed tijdens zijn verblijf in de Arabische wereld. Hij had het bijvoorbeeld over gesprekken met moslims in o.a. Syrië en Palestina over dit onderwerp. Voor veel moslims blijkt het belangrijkste fundament van een Islamitische staat de Shari’ah te zijn. Simplistisch in eerste oogopslag, maar zeercomplex als je er even langer bij stilstaat.
Het is de heer Berger in ieder geval gelukt om het publiek aan het denken te zetten over de veelzijdigheid van het concept ‘kalifaatschap’. We danken de heer Berger voor het delen van zijn kennis en het publiek voor hun actieve houding.