Hoe ontwikkel ik mijn religieuze identiteit?

Op vrijdag 20 september 2019 heeft het eerste evenement van het collegejaar plaatsgevonden. In het Initium hebben meer dan 500 bezoekers mogen luisteren naar de sprekers Ilyas el Yousfi en Umair Bantvawala, waarna Ismail Ait Takkasit aanschoof voor het panelgesprek.

De avond werd geopend met een Qur’anrecitatie, waarbij een prachtig stuk uit Surah al-An’am werd gereciteerd. Inhakend op de gereciteerde verzen, legde de voorzitter uit dat het een gunst is van Allah subhanahu wa ta’ala dat we moslim zijn en dat we continu dienen te proberen nóg dichterbij Hem te komen. Met dit streven in gedachten zou deze avond de ontwikkeling van je Islamitische identiteit als moslimstudent centraal staan.

Na de introductie van de voorzitter, was het aan imam Ilyas om ons meer te vertellen over Islamitische bronnen. Zo leerde hij ons wat de bronnen zijn die het fundament van de Islam vormen en welke soorten ahadith (overleveringen) wij kennen. Een belangrijk punt dat hij aankaartte, is de manier waarop we binnen de Islam om dienen te gaan met vraagstukken waar we voor kunnen komen te staan. Alleen geleerden hebben het recht om zich hierover uit te spreken en een leek dient hierbij zijn plek te kennen. Allah zegt hier dan ook over in de Qur’an: “… Vraag het maar aan degenen die kennis hebben (van de eerdere Boeken), indien jullie (het) niet weten.” (Surah al-Anbiya’ 21:7)

Vervolgens voorzag Umair het publiek van een ijzersterk stuk. Hij begon met een verhaal over de Sahaba (Metgezellen). Ook al was hen het paradijs beloofd, ze bleven standvastig in hun gebed. Dit deden ze naar voorbeeld van de Profeet ﷺ, die ook altijd zijn Heer aanbad. Vervolgens legde Umair uit dat het normaal is voor een moslim om zondes te begaan, maar dat het van belang is berouw te tonen. Ook gaf hij praktische tips voor de mensen die hun band met Allah willen versterken. Dit kunnen ze doen door de Qur’an te reciteren, door alle verplichte handelingen te verrichten, door extra vrijwillige goede daden te verrichten en door daden van aanbidding te verbergen voor de buitenwereld. Dit laatste draagt bij aan een zuivere intentie. Wanneer alleen jij en Allah afweten van jouw goede daden en je streeft naar Zijn Tevredenheid, zal de liefde van Allah voor jou enorm groeien.

De welverdiende pauze brak aan na deze prachtige woorden. Eenieder kon het Maghrib gebed verrichten en genieten van een heerlijk broodje kipkebab en wat drinken.

Terwijl de zaal weer begon vol te stromen, maakten de sprekers zich klaar voor een interessant panelgesprek. Ismail Ait Takassit schoof aan en het werd tijd om de bezoekers eens aan het werk te zetten. Iedereen werd gevraagd zijn/haar telefoon erbij te pakken en via Kahoot aan te geven het eens of oneens te zijn met de stellingen. Vervolgens besprak het panel desbetreffende stelling en werden toepasselijke elementen uit de eerdere verhalen kort herhaald en dieper uitgelegd. Tevens werd kort de oorsprong van de verschillende wetscholen toegelicht en werd uitgelegd wat de gepaste omgangsvorm is bij meningsverschillen tussen wetscholen.

Als laatste onderdeel was er nog ruimte voor wat vragen uit de zaal, waarna werd bekendgemaakt wie de winnaars waren van o.a. het Gouden Weef pakket. De sprekers van de avond werden bedankt en de voorzitter sloot de avond af.

Het was een onwijs leerzame avond, waarbij de informatie op een afwisselende en prikkelende manier werd gebracht. We vragen Allah subhanahu wa ta’ala om deze kennis nuttig te laten zijn voor ons en ons in staat te stellen nog meer van dit soort interessante evenementen te organiseren. Amin!

 

flyer-idt

Vorig bericht
ISA erkend op de Hogeschool van Amsterdam (HvA)!
Volgend bericht
Ladies Eve: Een goede band opbouwen met Allah

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.