Informatieavond Decentrale Selectie Tandheelkunde & Geneeskunde

Onze informatieavond over de twee grote studies van Nederland, Tandheelkunde en Geneeskunde, is waar we dit collegejaar de aftrap mee maakten. Een grote openbaring voor velen was de bijdrage van de grote islamitische geleerden aan de moderne geneeskunst en tandheelkunde. Veel grootheden werden aangehaald, hun revolutionaire ideeën en technieken zetten de toon voor de geneeskunst voor de toekomstige generaties. Tot de dag van vandaag zijn diezelfde methodes en materialen onveranderd gebleven in de huidige ziekenhuizen en tandheelkundige praktijken.

Eén van de grootheden was Abu al-Qasim Khalaf ibn al-‘Abbas al-Zahrawi (936-1013) uit Andalusië. Hij wordt ook wel de vader van de chirurgie genoemd. In zijn boek “Kitab al-Tasrif” beschrijft hij behandelmethodes en instrumenten. Hierin werd tevens een hoofdstuk gewijd aan tandheelkundige behandelingen. Het was ongehoord dat tandheelkundige behandelingen uitgevoerd werden door een arts in die tijd, zoals het verwijderen van tanden of tandsteen m.b.v. speciaal daarvoor ontwikkelde apparatuur. Na een korte pauze begon het gedeelte waarvoor de scholieren en studenten waren gekomen, namelijk de beruchte decentrale selectieprocedure van de studies Tandheelkunde en Geneeskunde. Aan de hand van de criteria die gesteld zijn door de faculteiten werd puntsgewijs alles doorgenomen met allerlei handige tips. Een belangrijk aspect was het verwoorden van en reflecteren op vrijwilligerswerk. Het is zeer belangrijk om goed en duidelijk over te brengen wat een dagje in een zorginstelling voor impact op een individu maakt.

De aanwezigen waren enthousiast en maakten ook ijverig aantekeningen. We eindigden de avond met een Q&A-sessie. Wij hopen dat we ze de nodige informatie hebben kunnen geven om ze op weg te helpen in hun studiekeuze!

OpenDagDecThk-738x1024.png

Vorig bericht
Docu-avond: These Birds Walk
Volgend bericht
Qur’anvertalingen uitgedeeld op de Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.