ISA-leden in actie voor Syrië: Ismael El Hami

ismael-el-hami

Ik ben voor het eerst in contact gekomen met Stichting Help Syrië de Winter Door (HSDWD) door één van de bestuursleden van ISA. Zij vroeg mij of ik haar kon ondersteunen in het organiseren van een inzamelingsactie voor Syrië. Een prachtig initiatief waarin boodschappenlijstjes werden afgegeven aan de klanten van verscheidene supermarkten, zoals Albert Heijn, de Aldi, supermarkt Tanger enzovoorts. Het idee was om de klanten te vragen of zij tóch dat ene extra blikje bonen, pakje rijst en/of een pakje babymelk zouden kunnen aanschaffen voor de arme vluchtelingen in Syrië.

Het gevoel dat ik heb ervaren bij het ontvangen van bijvoorbeeld karren vol pasta, linzen, rijst en nog veel meer, heeft mijn denken in de vrijgevigheid van de mens doen veranderen. ‘My faith in humanity has been restored’, een quote die ik vaak herhaalde gedurende de dag van deze inzamelingsactie. Een ander gevoel dat ik heb ervaren is een gevoel van dankbaarheid. Dankbaarheid jegens onze Heer die ons van alle primaire levensbehoeftes heeft voorzien. Alhamdulilaah, Alhamdulilaah en nogmaals Alhamdulilaah.

HSDWD heeft de islamitische gemeenschap in heel Nederland wakker geschud en ik ben van mening dat het team van HSDWD ervoor heeft gezorgd dat er een bepaalde sociale cohesie is ontstaan binnen deze gemeenschap; een gevoel van eenheid. Naast het feit dat het een enorm groot succes is geworden, heeft het project HSDWD geleid tot een stroom aan nieuwe organisaties. Organisaties die een steentje willen bijdragen aan het verbeteren van de situatie van de hulpbehoeftigen.

Mijn deelname aan het project van HSDWD heeft geleid tot een verandering in mijn persoonlijke ontwikkeling als mens. Ik ben gaan inzien dat wij als WO-studenten een verantwoordelijkheid dragen. Het gebruiken van onze capaciteiten en ons denkvermogen zorgt voor een toevoeging bij het helpen en ondersteunen van non-profitorganisaties bij het bereiken van een groter doel. Zo zijn wij, een groep WO-studenten, bezig geweest om een organisatie op touw te brengen die het gevoel van sociale cohesie wil versterken in de samenleving. Ik kan met trots zeggen dat wij als jonge Amsterdamse moslimstudenten de organisatie ‘AmsterdamHelpt’ hebben gerealiseerd. AmsterdamHelpt stelt als prioriteit om behoeftigen te helpen middels de samenwerking met non-profitorganisaties en hoopt hiermee de kracht van de burger te gebruiken om haar doelen te behalen. AmsterdamHelpt heeft dan ook als motto: ‘Samen staan wij sterk!’.

Mijn advies dat ik zou willen meegeven aan mijn medestudenten is dat wij als hoogopgeleide (moslim)studenten moeten inzien dat wij een grote verantwoordelijkheid dragen. 0,01 procent van de 9 procent dat studeert aan het hoger onderwijs is moslim (lees: een extreem laag aantal). Voel je speciaal en probeer met je vaardigheden van toegevoegde waarde te zijn voor deze samenleving en voor jouw gemeenschap. Zolang je nog studeert, dien je zoveel mogelijk uit je studententijd te halen om jezelf te blijven ontwikkelen. Dit is ook te realiseren door het organiseren van liefdadigheidsactiviteiten. Je bent dan niet alleen bezig om jezelf persoonlijk te ontwikkelen, maar ook krijg je een gevoel van voldoening. Twee vliegen in één klap dus! Voor degenen die nog niet hun steentje hebben bijgedragen, maar dat wel willen, kunnen voor meer informatie terecht op de website.

Ismael el Hami, Oud-bestuurslid