ISA-leden in actie voor Syrië: Rina Alic

rina-alic

Mijn band met Syrië is heel bijzonder. Het is namelijk het land waar mijn vader is opgegroeid en waar een groot deel van mijn familie nog steeds woont. Syrië is voor mij daarom een tweede thuis. Het land heeft een rijke geschiedenis die terug te zien is door het hele land. Het Syrische volk bestaat uit authentieke mensen: ze zijn eerlijk en leven simpel. Ze beschikken nog over belangrijke kernwaarden, zoals hechte familiebanden, schaamte en Godsvrees. Iets wat ik nog in geen enkel ander land heb gezien en waar ik enorm veel bewondering en respect voor heb.

De stichting Help Syrië de Winter Door (HSDWD) heb ik via Facebook leren kennen. Het feit dat zij de (moslim)gemeenschap van Nederland samenbracht voor een goed doel vond ik bijzonder. Ik las dat er verschillende initiatieven werden genomen om de stichting te helpen. Zo hadden verschillende organisaties drop off-punten georganiseerd waar men donaties kon afgeven. Maar hoe zit het met mensen die niet zijn bereikt via de Facebookpromoties of niet in staat zijn tot de drop off-punten te komen? Ik vond het jammer dat er voor deze groep mensen nog niks was georganiseerd. Zo ben ik op het idee gekomen om bij de supermarkten inzamelingsacties te houden. Doordat wij de donateurs opzoeken en zelf zorgen voor het vervoer van de goederen, verlagen we de drempel voor velen. Boodschappen doen we allemaal, waarom dan niet bij het verlaten van de supermarkt een pakje rijst afstaan voor de Syrische vluchtelingen? Ik heb contact gezocht met het bestuur van HSDWD. Met één van de bestuursleden heb ik veel en goed contact gehad, waarbij ik al mijn vragen kwijt kon. Mijn vertrouwen in de stichting werd een feit. Met de goedkeuring van HSDWD ben ik samen met bestuursleden van ISA begonnen met het uitwerken van de inzamelingsacties.

Het scheelt enorm dat we als bestuur van ISA op elkaar kunnen bouwen; zo hebben we de inzameling binnen 4 dagen kunnen realiseren. De support en barmhartigheid van zowel de Amsterdammers alsook de deelnemende supermarkten en de gemeente Amsterdam hebben me enorm geraakt. Je hoort men vaak zeggen dat goedheid van de mens tegenwoordig ver te zoeken is, maar het tegendeel is meer dan bewezen. Tijdens de inzamelingsacties hebben wij donaties ontvangen van jong, oud, gelovig, niet-gelovig, beperkt, niet-beperkt, één pak rijst en zelfs karren vol! We vertrokken met busjes vol goederen richting de loods van HSDWD. Hier werden alle goederen opgeslagen om later in containers te worden verscheept naar Syrië en omstreken. Bij aankomst troffen we een vrijwel lege loods aan met een handje vol vrijwilligers, die vol enthousiasme en met veel liefde de goederen in ontvangst namen. De inzamelingsactie was een enorm succes en diezelfde avond kreeg ik van bekend en onbekend de vraag: “Wanneer is de volgende inzamelingsactie?!” Daarom hebben we twee weken later nogmaals een inzamelingsactie in Amsterdam georganiseerd. Weer vertrokken we met busjes vol goederen richting de loods. Bij aankomst leken we te zijn verdwaald. Dit leek niet dezelfde loods te zijn als waar wij twee geleden binnen waren gereden. We troffen honderden pallets aan voedingswaren, kleding, babyspullen en kachels aan die waren gedoneerd vanuit alle hoeken van Nederland. Zeker honderd vrijwilligers waren druk in de weer met het tellen, sorteren en inpakken van de goederen die de week erop richting Syrië gevlogen zouden worden. De ervaringen in de loods zal ik nooit vergeten. Het was hard werken, maar daar heb ik vriendschappen voor het leven gemaakt met mensen die ik in mijn hart heb gesloten vanwege hun belangeloze inzet en warme persoonlijkheden. Samen hebben we een loods vol gekregen en samen betuigden wij onze liefde voor onze broeders en zusters in Syrië.

De kracht van onze gemeenschap wanneer zij georganiseerd is en samenwerkt, is hetgeen wat mij het meest is bijgebleven. Er zijn veel mooie initiatieven ma sha Allah, maar helaas zie je slechts zelden dat we elkaar op deze manier helpen en opzoeken, ongeacht leeftijd, afkomst en woonplaats. HSDWD heeft de meerwaarde hiervan bewezen en dit magische gevoel willen wij vasthouden. Daarom hebben wij met een aantal (oud)bestuursleden van ISA Stichting AmsterdamHelpt opgezet, een organisatie die bestaande hulporganisaties ondersteunt met ludieke acties. Met AmsterdamHelpt hopen wij eenieder te motiveren deel te nemen aan dit soort mooie initiatieven. Samen met onze vrijwilligers willen wij onze krachten blijven bundelen en onze bijdrage leveren aan een betere samenleving. Don’t wait for the world to change on its own; rather be the change you want to see in the world! Jouw tijd en energie zijn kostbaar, wees er zuinig op en benut het voor het goede. Weet dat wij als nieuwe generatie hoogopgeleide moslims een taak te vervullen hebben. Onze ouders hebben de moskeeën gerealiseerd waarin wij vandaag de dag onze gebeden kunnen verrichten. Wat gaan wij realiseren voor de generaties na ons? Met ISA en AmsterdamHelpt hopen wij de stap in de juiste richting te zetten van een hechte gemeenschap die gebundeld met al haar kennis, talent en energie een duurzame bijdrage weet te leveren in dit leven, met de tevredenheid van de Almachtige als beloning, in sha Allah.

Rina Alic, Oud-bestuurslid