Islam & Mental Health

Na de online webinar Islam & Mental Health verzorgd door Ai Lien Djie bleven we achter met enorm waardevolle inzichten. Het was verfrissend en erg fijn om het onderwerp psychische gezondheid benaderd te zien worden vanuit een holistisch islamitisch referentiekader. Het was een lezing vol wijze lessen.

Eén daarvan die me goed is bijgebleven, is de les over onze visie op geluk en de veelgemaakte fout om je eigenwaarde te koppelen aan je prestaties. Als moslims weten we dat werelds geluk niet ons laatste of enige doel is. Het is een prettige bijkomstigheid. Ook wanneer je je even niet gelukkig voelt, is dat oké en zou dat niks af mogen doen aan jouw zelfbeeld. Onze Din (geloof) biedt ons een gebalanceerde kijk op de pieken en dalen van het leven: het resultaat van jouw inspanningen ligt niet in jouw handen, het is slechts jouw inzet waar jij controle over hebt en waar je op beoordeeld zult worden. De aan- of afwezigheid van een gelukkig gevoel is dan ook enkel te danken aan Allah, Die het beste met ons voor heeft en ons beproeft wanneer Hij wil.

Het blijft een moeilijke periode waarin we leven en een volgend gespreksthema was het omgaan met beproevingen. In eerste instantie is het niet verkeerd om te erkennen dat die negatieve gevoelens spelen. Ai Lien gaf als voorbeeld een kind dat valt tijdens het spelen en huilend aan komt rennen. Waarbij we al snel geneigd zijn te zeggen: het gaat zo over of even tanden op elkaar. Een kind weet in essentie dat die pijn over gaat. Maar wat op dat moment nodig is, is het erkennen van die pijn. Geef dat ook aan een ander als iemand eindelijk de moed heeft verzameld om je te vertellen hoe het echt met hem gaat. Laat ook die tranen vloeien als je eens gefrustreerd bent of verdrietig. Ook dat kan bijdragen aan het tot rust komen en het ontladen.

Een laatste wijze boodschap waar Ai Lien ons op wees, was het onderhouden van een goede band met Allah en dat vooral te doen in goede tijden. Leer in goede tijden het communicatiekanaal met Allah open te houden en goede gewoontes er op na te houden om zo reserves te bouwen voor de moeilijkere tijden.

Wij danken Ai Lien Djie voor het verzorgen van deze webinar. Het was een prachtige reminder en doet ons beseffen hoeveel innerlijke rust onze Din ons brengt.

Vorig bericht
Docu-avond: Strijd voor Gelijke Kansen in het Onderwijs
Volgend bericht
Kick it! Train it! Work it!

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.