Islamic Finance

Zaterdagochtend 6 april was het dan zover en startte het tweedaags symposium met Shaykh dr. Haitham al-Haddad. Het symposium werd geopend met een prachtige recitatie uit de Qur’an door één van onze ISA-leden. Na de tijdloze recitatie begon Shaykh dr. Haitham al-Haddad met de eerste workshop over “Islamic Finance”. Tijdens de gehele workshop zaten de deelnemers aandachtig te luisteren. Om het geheel interactief te houden, mochten de deelnemers tijdens de workshop vragen stellen en werd er zo nu en dan gediscussieerd over de islamitische principes m.b.t. financiën die voorbij kwamen.

DSC_7094De workshop begon met de basisprincipes van Islam. Door de grondbeginselen van Islam duidelijk naar voren te brengen, creëerde de Shaykh een duidelijk werkkader waar de rest van de workshop zich tegen zou aftekenen. Er werd benadrukt dat alle componenten van Islam in elkaar verweven zijn en dat Islamic Finance op zichzelf niet naar behoren kan werken. Hierna werd uitgelegd over hoe het begrip ‘economie’ opgevat moest worden en volgens welke principes rijkdommen in Islam verdeeld en benaderd worden. Het is belangrijk om hierbij te noemen dat deze principes zowel een proactief als preventief karakter hebben. Een voorbeeld van een proactieve maatregel is bijv. het doneren aan goede doelen. Bij preventieve maatregelen kwam de term rente (riba) uitvoerig aan bod. De meeste deelnemers verbaasden zich over de complexiteit die de regelgevingen omtrent ‘rente’ met zich meebrachten. Het fundament van deze regelgevingen ligt in de ‘zes rente-commodities’ (goud, zilver, gist, zout, dadels, tarwe). Tijdens de workshop werden gerichte vragen aan het publiek gesteld om te testen of zij de theorie begrepen.

In de tweede workshop over Islamitisch verantwoord ondernemen werd er uitvoerig gekeken naar de begrippen lenen en investeren. Beide verschillen significant van elkaar en het is daarom van vitaal belang om hierover duidelijk te communiceren bij het aangaan van een investering of lening. Er werd tot in details ingegaan op de regelgevingen hieromtrent en waar deze op gebaseerd zijn. De dag werd afgesloten met een vragensessie. Tot slot concludeerde de Shaykh dat Islamic Finance vooral in deze economisch moeilijke tijden weer aantrekkelijk wordt voor overheden.

Al met al was het een geslaagde dag die gepaard ging met wat gefrons en gelach, maar vooral academische kennis die het intellect van de aanwezigen continu uitdaagde. We danken Shaykh dr. Haitham al-Haddad, de dagvoorzitter, de leden en alle andere aanwezigen hartelijk voor hun bijdrage die heeft geleid tot het succes van deze dag.

Tweedaagse symposium

Vorig bericht
ISA bezoekt de Tweede Kamer
Volgend bericht
Islam & Modernisme

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.