Ledenbijeenkomst: Islam op de werkvloer

Speciaal voor onze leden hebben wij de maandelijkse ledenbijeenkomst in het leven geroepen, omdat wij jullie graag beter willen leren kennen en dat jullie ons ook beter leren kennen. Onder het genot van hapjes en drankjes hebben wij stilgestaan bij interessante maatschappelijke thema’s. De eerste bijeenkomst vond plaats op woensdag 16 april van 17:30 – 20:00 uur op de VU. Ons eerste thema was: ‘Islam op de werkvloer’.

Lees hier de nabeschouwing van Imane el Ouamari, eerstejaars studente Tandheelkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

“Op 16 april was ik aanwezig bij de eerste ledenbijeenkomst van ISA, met als thema: ‘Islam op de werkvloer’. Ik ben sinds kort lid en wilde mij dan ook graag wat meer verdiepen in wat ISA doet, waar zij voor staat en wat het mij kan bijbrengen. Dit thema heeft mijn aandacht direct getrokken.

Een groot aantal studenten, waaronder ik, heeft een bijbaan en zal zich op een gegeven moment dan ook de vraag stellen: “Hoe kan ik de islam blijven praktiseren naar mijn principes, ongeacht mijn omgeving?” Ik had mijn ideeën, maar ik wilde toch graag andere visies, problemen en oplossingen horen. Tijdens de bijeenkomst zijn er dan ook tal van onderwerpen besproken: het dragen van een hoofddoek op je werk en hoe je dit nu goed uitlegt aan je collega’s. Denk hierbij ook aan de switch maken van geen hoofddoek naar wél een hoofddoek. Er zijn veel ervaringen gedeeld. Het mooie was dat iedereen vrij was om de open discussie van inbreng te voorzien. Het vraagstuk: “Hoe zorg ik ervoor dat iemand zich niet gekwetst voelt als ik geen hand geef”, passeerde ook de revue.

Doordat de sfeer ontzettend gemoedelijk was (met dank aan de organisatoren) voelde je je snel op je gemak. Er werd gezorgd voor heerlijke hapjes en drankjes, waardoor het een ware kwebbelbijeenkomst werd, máár dan wel over de islam! Hetgeen mij het meest is bijgebleven is, is de gezelligheid en de band die we hebben opgebouwd. Je krijgt er als het ware een aantal vriendinnen bij en dat élke bijeenkomst. Deze bijeenkomst heeft mij zoveel bewuster gemaakt van het feit dat jij niet als enige tegen bepaalde problemen aanloopt. Er wordt bijvoorbeeld van je verwacht dat je je studie afmaakt, daar wat mee gaat doen en dus gaat werken en tóch op de één of andere manier fulltime moeder wordt en laten we niet vergeten een goede echtgenote. Eén van de leden noemde het de “snelkookpan” of een “kokkot” voor de Marokkanen onder ons.

za2y2yne300Deze bijeenkomsten zal ik regelmatig bijwonen. Niet enkel voor de gezelligheid, de academische contacten die je opbouwt vanuit de moslimcommunity en het delen van kennis en ervaringen, maar ook om je meer verbonden te voelen met jouw religie. We moeten het in deze Dunya allemaal alleen doen. Je wordt tenslotte allemaal individueel beoordeeld, maar dat betekent niet dat we elkaar daar niet bij kunnen helpen. Je krijgt een imaan-boost wanneer je een bijeenkomst hebt bijgewoond; stof tot nadenken geeft het. En dáár moeten we naartoe: nadenken, reflecteren en toepassen van de islam. Islam moedigt iedereen aan om vragen te stellen en kritisch te zijn. Daarom wil ik ISA ontzettend bedanken voor het feit dat zij wetenschap met religie verbindt. ISA brengt iedereen samen die wil stijgen met zijn imaan-score met hopelijk een highscore als resultaat. ISA zal voor mij de uitlaatklep worden om mijn religieuze ideeën te kunnen uiten, want wees eerlijk, met hoeveel mensen uit jouw omgeving kan je eindeloos praten over religie, imaan en is er ruimte voor een open debat? Niet veel! Daarom heb je ISA. 

Ben je nog niet overtuigd? Kom naar een van de activiteiten en geloof me, je blijft plakken als superlijm en zoals ze zeggen: niet geschoten is altijd mis toch?”

Flyer_Ledenbijeenkomst3-6

Vorig bericht
ISA-leden in actie voor Syrië
Volgend bericht
“Praktiserend”, en nu?! Toepassing en misvatting

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.