Nabeschouwing Docu-avond: Human Flow

Vrijdag 5 juli 2018 vond ons laatste evenement van dit collegejaar plaats. Het was een documentaire-avond over de vluchtelingencrisis, waarbij de indrukwekkende film Human Flow werd vertoond. We begonnen de avond met de woorden van Allah subhanahu wa ta’ala. Aansluitend bij het thema werden Surah al-Fatihah en een aantal verzen van Surah al-Hashr gereciteerd. De stilte die na deze recitatie volgde, wees erop hoe erg iedereen geraakt werd door deze ayaat.

De tijd was aangebroken om de documentaire te starten. De Chinese kunstenaar Ai Weiwei nam ons mee in de vluchtelingencrisis aan de hand van verschillende verhalen, gefilmd in maar liefst 23 landen. Vluchtelingen uit landen, zoals Afghanistan, Bangladesh, Griekenland, Irak, Italië, Kenia en Turkije werden op de voet gevolgd. Het ging om mensen die zijn gevlucht voor oorlog, honger of klimaatverandering en hierom noodgedwongen huis en haard hebben moeten achterlaten. Het leverde surrealistische beelden op van hun dagelijkse leven en hun nieuwe, tijdelijke verblijfplaatsen. Denk aan tentenkampen in Griekenland, die zijn ontstaan tussen de rails waar treinen toeterend doorheen rijden. Daarnaast laat de documentaire de omvang van het probleem en de eindeloze mensenstroom zien. Ai Weiwei probeert de kijker op een intrigerende manier te laten beseffen dat het gaat om individuen zoals jij en ik. Hij doet dit door de vluchtelingen diep en lang in de camera te laten kijken. De veelgehoorde term “vluchteling” krijgt hierdoor ineens een gezicht met een persoonlijk verhaal.

‘Zal onze wereldwijde samenleving bestaan uit angst, isolatie en eigenbelang of kiezen we voor een weg van openheid, vrijheid en respect voor de mensheid?’ Dit is één van de vragen die de film Human Flow opwerpt, waarvan uit de komende eeuw zal blijken wat het antwoord hierop is. De boodschap van de documentaire is helder, namelijk dat het niet enkel om nummers of statistieken gaat, maar om échte mensen. Mensen die afhankelijk zijn van hun machthebbende medemens.

Na de documentaire volgde een nabespreking en een interactief gedeelte met het publiek. Er werden stellingen behandeld met betrekking tot de vluchtelingencrisis, waarbij controverse niet uit de weg werd gegaan. Zo werden de Turkije-deal, de voorrangsregeling voor een sociale huurwoning en de wetten omtrent visumaanvraag kritisch ter discussie gesteld.
Het was een avond van nieuwe visies en inzichten. In sha Allah zullen er nog vele zoals deze volgen!

Vorig bericht
Ladies Eve: Game-Night
Volgend bericht
ISA erkend op de Hogeschool van Amsterdam (HvA)!

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.