Islam & Mensenrechten

Op 4 februari 2011 organiseerde de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA) het symposium “Islam & Mensenrechten”. De dag begon veelbelovend; de zaal liep al snel vol en de mensen bleven desondanks toestromen. In de zaal waren stands van verschillende organisaties te bewonderen die door de uitgenodigde sprekers werden gerepresenteerd: Dar-al-‘Ilm, Islamic Relief en onze eigen stand, waar naast informatie over ons ook boeken werden verkocht. De activiteit begon met een begroeting en een kort welkomstwoord van de voorzitter van ISA, Hamza Akkar. Hierna nam Elsa van de Loo, de dagvoorzitster en tevens bestuurslid bij ISA, het stokje over en de dag kon worden ingeluid met een prachtige Qur’an-recitatie. Onze eerste spreker – Saoed Khadjé – gaf een lezing over hoe mensenrechten vanuit religieus optiek gezien kunnen worden. De kern was simpel: Alle mensenrechten en meer kunnen worden geplaatst onder een enkel vers uit de Koran. Ook gaf hij te kennen dat een half uur onvoldoende is om de rechten van de mens in de shari’ah te kunnen uitleggen. De conclusie was dat mensenrechten ook aan cultuurgebonden zijn: iedere cultuur verstaat iets anders onder een ‘recht’, dus kunnen wij niet spreken van universele rechten.

Vervolgens werd de eerste verrassing van de dag vertoond: Een video van Dr. Fadel Soliman (lid van de Unie van Moslimgeleerden, oprichter van de Bridges Foundation, maar vooral bekend van zijn lezingen en workshops over de gehele wereld) werd vertoond als aftrap van de paneldiscussie. Speciaal voor ISA heeft hij de moeite genomen om vanuit zijn kennis en expertise reacties te geven op stellingen met betrekking tot mensenrechten in de Islam en mensenrechten in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, hoewel de situatie in zijn woonplaats Egypte hectisch en rumoerig was. Daarna kwam ook Petra Stienen, voormalig mensenrechtendiplomate in de Arabische wereld, aan het woord. Haar onderhoudende lezing waarin geregeld anekdotes uit haar ervaringen in de Arabische wereld  en citaten uit haar boek ‘Dromen van een Arabische lente’  naar voren kwamen, ontlokte het publiek menigmaal een glimlach. Na haar lezing werd de tweede verrassing van de dag vertoond: Een video van Shaykh dr. Haitham al-Haddad waarin ook hij zijn visie geeft op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De boodschap van Shaykh al-Haddad komt erop neer dat de verklaring drie belangrijke problemen kent: 1. Het negeert de rechten van Allah op de mens en focust zich op de rechten van de mens zelf, 2. het legt de nadruk op de rechten van het individu en niet van het volk, 3. de vraag wie mag bepalen wanneer er wordt gesproken van een recht. Tenslotte eindigde de activiteit met een interactieve paneldiscussie, waar ‘Abdelhakim Chouaati – ambassadeur Islamic Relief en Ton van den Brandt van Amnesty International aanschoven. Met behulp van rode en groene kaarten kon het publiek reageren op verschillende stellingen, waarna vaak een amuserende, maar zeer duidelijke reactie van Fadel Soliman werd gegeven en zowel het panel als het publiek erover mocht discussiëren.

Al met al kan er gesteld worden dat de dag een groot succes is geworden, waarbij zowel het publiek, de sprekers als de organisatie met een zeer tevreden gevoel naar huis gingen.

flyer-islam-mensenrechten

Menu