“Praktiserend”, en nu?! Toepassing en misvatting

De Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA) organiseerde op 15 mei de activiteit: “Praktiserend”, en nu?! Toepassing en misvatting.

Nadat alle broeders, zusters en geïnteresseerden zich hadden genesteld was het tijd voor een prachtige Qur’anrecitatie. De zaal was muisstil toen de diep doordringende verzen door de hele zaal klonken. De toon voor een broederlijke en amicale avond was hiermee gezet en onze dagvoorzitter Aliff Harharrah zorgde meteen voor een ontspannen sfeer door middel van zijn humor. Na het welkomstwoord van de dagvoorzitter was het tijd voor onze eerste spreker van de avond. Drs. Hamza Akkar wist het publiek op een leuke en interessante wijze te prikkelen en over het begrip ‘praktiserend’ na te laten denken. Zijn focus lag vooral op het sociologische aspect. Vraagstukken die hij zoal behandelde waren: wat houdt de term praktiserend nou daadwerkelijk in? Wanneer wijkt een praktiserend persoon af van de gezonde middenweg en waarom distantiëren sommigen zich van de samenleving als ze eenmaal zijn begonnen te praktiseren? Wat zijn de kenmerken van sektarisch gedrag en hoe deze te herkennen.

Na de zeer interessante en vooral verfrissende lezing van de heer Akkar was het tijd voor een korte pauze waarin er de gelegenheid was om te bidden en even bij te komen. Vervolgens nam imam Yassin Abouyaala het woord als de tweede spreker. Hij behandelde het thema vooral vanuit een theologisch perspectief. Door middel van een heldere uitleg en een diepgaande lezing wist hij over te brengen dat het thema niet zo zwart-wit bekeken kan en moest worden en dat er een heel proces aan vooraf gaat alvorens iets halal of haram te kunnen verklaren. Verder legde hij vooral de nadruk op het feit dat er veel respect en tolerantie was tussen de imams van de vier wetscholen en dat er ruimte is voor meningsverschillen. Hij benadrukte dat dit tegenwoordig helaas minder het geval is. Kortom, de heer Abouyaala probeerde de bezoekers een stimulans te geven wat betreft het opdoen van kennis en dat is hem in sha Allah zeker gelukt.

Na een korte pauze werden enkele veel voorkomende vraagstukken die met dit onderwerp te maken hebben, behandeld door de sprekers. Tevens was er ruimte voor een publieksdiscussie. Zo kwam er een einde aan een leerzame avond van de laatste activiteit van ISA voor dit collegejaar. Het was een mooie afsluite, we hebben genoten en geleerd van de sprekers, gelachen met de dagvoorzitter en dit deden we samen met een geweldig publiek. We wensen iedereen een fijne zomervakantie toe en we hopen jullie volgend collegejaar weer te mogen verwelkomen in sha Allah.

DSC_0485

WebflyerPraktiserend

Vorig bericht
Ledenbijeenkomst: Islam op de werkvloer
Volgend bericht
Steun ons bij de ‘Nacht van de vluchteling’

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.