Ramadan door de eeuwen heen

Op dinsdag 19 juni heeft de inspirerende lezing van drs. Hamza Akkar plaatsgevonden, genaamd ‘Ramadan door de eeuwen heen’. Aangezien de Ramadan op komst is en de voorbereidingen in volle gang zijn, was dit het ideale moment om deze lezing te bezoeken. In de titel wordt een bijzondere link gelegd tussen de Ramadan en de geschiedenis die je niet zo vaak op deze manier uitgelegd krijgt. Al bijna 1500 jaar vasten de moslims tijdens deze gezegende maand. Ramadan heeft in deze tijd een enorme impact gehad op de islamitische wereld en heeft voor enkele belangrijke kenteringen gezorgd in de islamitische geschiedenis. Enkele belangrijke gebeurtenissen die de koers van de geschiedenis hebben veranderd, zijn in de lezing behandeld.

Ramadan door de jaren heenDe opkomst was heel hoog al-hamdulillah, dat sommigen zelfs op de trap gingen zitten. De grote zaal zat vol met dames en heren die luisterden naar een korte Qur’an-recitatie waarna de lezing begon. Eerst kwamen de grote gebeurtenissen uit het verleden aan bod die plaatsvonden in de maand Ramadan. Denk hierbij aan de openbaring van de Qur’an en de slag van Badr. Daarna werden er minder bekende gebeurtenissen besproken, zoals Fath Makkah, Fath al-Andalus en de Slag van ‘Ain Jalut. Uit deze gebeurtenissen kon een wijze les worden getrokken. In het verleden hebben de moslims zoveel kunnen bereiken tijdens de Ramadan, terwijl men tegenwoordig met moeite het dagelijkse werk gedaan krijgt. De Ramadan is geen rustmaand, maar een maand waarin jouw daden extra beloond worden. Deze tijd is kostbaar en de conclusie van dit onderdeel was dan ook dat men deze tijd optimaal moet benutten. Er werden meteen een aantal tips gegeven hoe je dit het beste kon doen. Hierdoor was het niet enkel een bijeenkomst die je kennis meegeeft, maar ook iets praktisch om straks mee aan de slag te gaan. Hamza Akkar had een rustige houding en fijne manier van spreken. Dit zorgde ervoor dat het publiek continu de aandacht bij de lezing kon houden. Hij benoemde een aantal zaken die heel herkenbaar waren. Door middel van het aanhalen van Qur’an-verzen en ahadith maakte hij het publiek duidelijk wat verstaan wordt onder ‘taqwa’ (godsvrees) en benadrukte hij het belang van de eenheid van onze Ummah.

Na afloop waren de mensen in de zaal vol lof en ook zij die niet zoveel van de Islam afwisten, waren zeer te spreken over de lezing. De lezing is dan ook een groot succes te noemen. We kunnen met deze extra voorbereiding vol verwachting uitkijken naar de Ramadan. Het was confronterend, inspirerend, emotioneel en vooral heel erg leerzaam. Dit maakte dat veel bezoekers het ervoeren als een wake up call. De kennis die is gedeeld is te omvangrijk om op te sommen in deze recensie. Om een overzicht hiervan te krijgen, kunnen jullie terecht op ons studentenforum, waar de powerpoint van de lezing staat.

FlyerRamadan

Vorig bericht
Qur’an i.p.v. muziek voor bestuurslid Samya Hafsaoui
Volgend bericht
ISA-BBQ speciaal voor leden!

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.