Ramadan Reflectie: Reflectie op een unieke Ramadan

Op vrijdag 26 juni 2020 vond het online evenement `Ramadan Reflectie` plaats, waarbij er onder andere werd teruggeblikt op de gezegende maand Ramadan. De lezing ging van start met een prachtige Qur’an recitatie van Bilal el Bernichi. Vervolgens kwam de spreker, Umair Bantvawala, aan het woord en nam hij ons mee in zijn verhaal over het essentiële belang van zelfreflectie. Hij vertelde dat het alleen door middel van die zelfreflectie mogelijk is om aan de slag te gaan met het verbeteren van jouw karaktereigenschappen.

Het einddoel van elke moslim is ongetwijfeld het verkrijgen van de vergiffenis van Allah subhanahu wa ta’ala. Het hebben van Taqwa (Godsvrees) speelt hierbij een belangrijke rol. Hierdoor onderdruk je immers jouw menselijke behoeften, om zo in aanmerking te komen voor de genade van Allah. Daarom is het van belang om ook na Ramadan hier regelmatig bij stil te staan. Umair lichtte toe dat Ramadan als een trainingsperiode kan worden beschouwd, en dat het verkrijgen van Taqwa het ultieme levensdoel is.

Na de terugblik op Ramadan werden er een aantal praktische tips gedeeld waarmee je jezelf kunt evalueren. Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat jouw einddoel is in het verrichten van goede daden en het hebben van goede eigenschappen. Je kunt jezelf dan afvragen welke daden en eigenschappen geprezen worden door Allah en Zijn Boodschapper sallallahu ‘alayhi wasallam. Allah houdt er namelijk van als je bepaalde eigenschappen van Hem imiteert. Voorbeelden daarvan zijn barmhartigheid en wijsheid. Als je de tevredenheid van Allah wilt behalen, moet je op z’n minst aan de verplichtingen voldoen. Door daarbovenop vrijwillige daden te verrichten, word je nog dichter bij Hem gebracht. Daarnaast is het ook goed om na te denken over de daden die je graag terug zou willen zien in jouw boek, dat jou overhandigd zal worden op Yawm al-Qiyamah (Dag des Oordeels). De laatste hulpvraag die je jezelf kunt stellen is met welke benamingen je graag omschreven zou willen worden, wanneer jouw ziel wordt vervoerd door de Engelen. Streef daarin enkel naar de tevredenheid van Allah. De acceptatie van mensen moet je niet behalen middels jouw daden, dit gaat namelijk ten koste van jouw oprechtheid.

Tegen het einde van de lezing was er nog ruimte voor een Q&A. Daar werd de vraag gesteld of er voorbeelden konden worden genoemd van een aantal goede eigenschappen. Umair gaf toen mooi weer dat gulheid en het goede inzien van situaties erg van belang zijn. Hij voegde daaraan toe dat het glimlachen naar anderen en het geven van complimenten ook vormen zijn van Sadaqah.

We hopen dat de praktische handvaten die gedeeld zijn, een mooi begin zullen zijn voor de deelnemers om regelmatig zelfreflectie toe te passen. Moge Allah subhanahu wa ta’ala eenieder de kracht geven om zichzelf te ontwikkelen en om daarmee Zijn tevredenheid te behalen. De resterende tips zullen binnenkort volgen, dus houd onze social media de aankomende dagen in de gaten!

Vorig bericht
Ladies Talk: Hijab & Modesty
Volgend bericht
Column – Never Forget Srebrenica.

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.