Reanimatiecursus voor ISA-leden

Op dinsdag 4 december 2012 en dinsdag 22 januari 2013 vond de reanimatiecursus plaats. De cursus werd georganiseerd door de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA) in samenwerking met het Sint Lucas Andreas ziekenhuis (SLAZ). Gediplomeerde hulpverleners van het SLAZ leerden de deelnemers de meest fundamentele reanimatievaardigheden aan. De groep was klein, waardoor er een prettige, interactieve sfeer ontstond met veel aandacht voor elke deelnemer. Het was een zeer leerzame avond!

De cursus werd ingedeeld in een theoretisch en praktisch gedeelte. Tijdens het theoretische gedeelte werden stapsgewijs en gestructureerd de stappen van het reanimeren uitgelegd met behulp van een PowerPoint-presentatie. Uit het theoretische gedeelte kwam naar voren dat de meeste reanimaties plaatsvinden in eigen omgeving (m.a.w. bij familie en vrienden), maar dat veel mensen helaas niet weten hoe te reanimeren. Het uitvoeren van een reanimatie voordat de ambulance arriveert, is echter van levensbelang, want het vergroot de kans op overleven

Na deze algemene informatie over het belang van reanimeren, brak het moment aan waarop iedereen gewacht had: het praktische gedeelte van de workshop. Al bij binnenkomst lagen een oefenpop en een Automatische Externe Defibrillator (AED) klaar voor gebruik. Nu mochten de deelnemers de opgedane kennis ook daadwerkelijk toepassen. Onder toezicht van de docenten, mochten zij één voor één borstcompressies en beademing uitvoeren. Hierbij werd ook de AED gebruikt. Dit gebeurde in tweetallen waarbij de één de AED gebruikte en de ander de borstcompressies en de beademing oefende. Om zo efficiënt mogelijk te handelen, moest er goed samengewerkt en naar elkaar geluisterd worden. Hoewel het een reconstructie was, was de spanning en het bonken van de harten in de kelen levensecht! Bij het toekijken wist iedereen wat de volgorde was, maar zodra iemand het zelfstandig mocht doen, raakten velen de volgorde kwijt. Elke reanimatiepoging op een oefenpop was daarom een applaus waard.

Naast de opgedane kennis en een mooie ervaring, kreeg elke deelnemer na afloop een klein rugzakje waar een mondkap en twee handschoenen in zaten, die gebruikt kunnen worden bij het reanimeren. Als kers op de taart, kunnen alle deelnemers nu hun cv een boost geven met de vermelding van het behalen van een reanimatiecertificaat!

 

 

 

flyer-reanimatiecursus

Vorig bericht
De Islamitische Jaaragenda, bestel nu met korting!
Volgend bericht
ISA eindigt 3e Futsal toernooi!

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.