Angst? Haat? Onbegrip? Wat is het? Islamofobie, dat was het onderwerp van de activiteit die op woensdag 15 april heeft plaatsgevonden op de VU. Het onderwerp heeft voor heel wat publiciteit gezorgd. De Advalvas wijdde er een nieuwsartikel aan en NPO Spirit was aanwezig voor een reportage. Ook Funx was van de partij en had hier belangstelling voor. Ons bestuurslid Samya Hafsaoui heeft ze te woord gestaan tijdens een uitzending op de radio. Met een goedgevulde zaal vol geïnteresseerde bezoekers gingen we van start met de activiteit.
[soundcloud url=”https://soundcloud.com/svisa/interview-funx-samya-hafsaoui-islamofobie” comments=”yes” auto_play=”no” color=”#ff7700″ width=”100%” height=”140px” class=”” id=””]Met een prachtige Qur’an recitatie is de avond geopend. Dr. Martijn de Koning, antropoloog en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, begon eerst met een uiteenzetting over wat islamofobie precies inhoudt. Hoe definieer je islamofobie? Rationele angst voor moslims? De term islamofobie kreeg voet aan de grond in de jaren 80 in Engeland. Martijn nam ons mee op reis terug in de tijd. Wat vooral duidelijk werd is dat islamofobie niet nieuw is. De term islamofobe structuur kwam aan bod, wat inhoudt dat islamofobie doorgevoerd wordt in de structuur van onze samenleving. Opmerkelijk is dat de Islam de enige religie is die in het integratiebeleid van Nederland behandeld wordt.
Er leeft onder moslimstudenten het gevoel dat ze worden blootgesteld aan haat, onbegrip, (verbaal of fysiek) geweld, discriminatie enzovoorts. Ook het grootste voorbeeld voor de moslims, de Profeet Muhammad – vrede zij met hem, heeft hiermee te maken gehad. Hoe ging hij hiermee om en wat vertelt de Qur’an hierover? Drs. Bahaeddin Budak heeft ons hier kort en duidelijk over ingelicht. De Qur’an leert de moslims zachtmoedig te zijn en te streven naar vrede. Iemand uit het publiek vroeg zich af hoe het dan kan dat er in de naam van de Islam aanslagen worden gepleegd. Budak legde uit dat er een duidelijk verschil is tussen verzen uit de Qur’an die geopenbaard zijn in een context van oorlog en verzen in een context van vrede. De verzen die spreken over oorlog en geweld zijn niet toepasbaar in een samenleving die in vrede leeft.
Geweld is helaas niet enkel voorbehouden aan oorlogen; dat is in ieder geval gebleken uit de statistieken die het Meldpunt Islamofobie presenteerde. Rahma Bavelaar en Samira Boubkari spraken namens het meldpunt. Na de aanslagen in Parijs zijn er opvallend veel aanvallen geweest op moslims, 99% van de slachtoffers zijn vrouwen met een hoofddoek! Weinig mensen doen aangifte van dit soort geweld. Wanneer ze echter besluiten het wel te doen, wordt dit door de politie ontmoedigd of weinig mee gedaan. Wij moeten hier verandering in brengen, mensen mobiliseren wel aangifte te doen en ervoor zorgen dat islamofobie op de politieke agenda komt te staan, aldus het Meldpunt Islamofobie.
Over het algemeen doen moslims het steeds beter: zo zijn er steeds meer moslims die hoogopgeleid zijn, goed werk vinden en hoger op de sociaaleconomische ladder klimmen. Toch wordt er weleens geroepen dat moslims een groter aandeel hebben in het bestrijden van islamofobie. Ze zouden vaker hun buren moeten groeten en beter hun best moeten doen om geaccepteerd te worden. Maar hoe hard doen de autochtone Nederlanders hun best om hun medelanders beter te leren kennen? Het zou van beide kanten evenveel moeten komen om elkaar beter te leren kennen. Zwart, wit, moslim, niet-moslim: “we moeten ons allen verenigen tegen elke vorm van racisme”, aldus een van de aanwezigen.