Op dinsdag 24 april 2012 heeft de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA) in samenwerking met de Navigators Studentenvereniging Amsterdam (NSA) en Dialoog@VU een debatavond georganiseerd met als thema “Religie en wetenschap: in de praktijk”. Wim Haan, diversiteitscoördinator van de VU, trad op als dagvoorzitter bij deze activiteit.
Het onderwerp is van oudsher een verhit discussiepunt: de koude oorlog tussen wetenschap en religie. Er zijn genoeg voor- en tegenargumenten te bedenken, maar hoe combineer je deze twee in de praktijk? Hoe ga je als student om met jouw religieuze overtuiging en studeren aan de universiteit? Moeten universiteiten de ruimte geven aan religieuze opvattingen of dient een wetenschappelijk onderwijsinstituut hier geen rekening mee te houden? En in hoeverre vormen religieuze voorschriften bij het uitoefenen van bepaalde academische beroepen een beperking?
Daarover spraken de twee gastsprekers, prof. dr. René van Woudenberg en drs. Mohammed Ben Ayad. Hierna volgde het veelbelovende debat met de studenten. Een beschaafd en bescheiden debat, maar zeker niet qua inhoud en thema. Omdat het een enorm beladen thema is, gaven de meeste bezoekers aan dat het wel wat langer had mogen duren. Ze vonden het fijn om te zien hoe er meerdere meningen in een ruimte konden worden verkondigd en dat hieraan kon worden getwijfeld door anderen.
Er werden hele goede opmerkingen gemaakt door bezoekers en er werden vraagtekens achter hele belangrijke punten gezet. Er werd bijvoorbeeld door een panellid als argument aangedragen dat als een wetenschappelijk instituut vormen van religieuze geloofsuitingen moet gaan faciliteren, ze algauw ook alle andere onkosten moet bekostigen. Dit zouden bijvoorbeeld instrumenten en boeken et cetera kunnen zijn. Hierop werd het treffende punt gemaakt dat we het wel dicht bij de realiteit moeten houden. “Studenten vragen dat helemaal niet, dus waar hebben we het over?”, werd er terecht gevraagd. Ook werd er gezegd dat als men een universiteit bekijkt als een bedrijf en studenten als haar klanten, het toch niet meer dan vanzelfsprekend is om een regeling te treffen voor de behoeften van de studenten, zoals de behoefte aan een stilteruimte?
De stellingen lieten veel ruimte over voor speculatie over de eigenlijke betekenis. Sommige beoordeelden ze daardoor een beetje vaag, anderen weer te suggestief. Alom discussie dus. Kortom, genoeg gespreksstof voor een tweede deel.
En last but not least werd de uitslag van de ISA-essaywedstrijd “Religie & Wetenschap” ook bekend gemaakt. Het winnende essay ‘Het grote voordeel van geloven’ van Margriet Westers werd voorgedragen (lees het hier). Een simpel, maar inspirerend essay, met een duidelijk uiteen gezet standpunt. Margriet heeft een mooie bos bloemen en honderd euro gewonnen! Proficiat, Margriet!
Graag danken wij de panelleden, de Navigators Studentenvereniging Amsterdam (NSA) en Dialoog@VU voor het opzetten van een profijtelijk debat. Tot slot gaat onze dank uit naar bestuurslid Hafsa Akkar voor haar onmisbare rol bij deze activiteit.