Sluiting stilteruimte HvA: bestuur blijft bij zijn standpunt

In eerdere berichtgeving is gemeld dat ISA contact heeft opgezocht met het bestuur van de HvA om in gesprek te treden over de sluiting van de stilteruimte. Het gesprek heeft inmiddels op maandag 4 juli j.l. plaatsgevonden, waarbij tevens een delegatie van HvA-studenten aanwezig is geweest.

Helaas heeft het gesprek niet zijn vruchten kunnen afwerpen en volhardt het HvA-bestuur in zijn standpunt dat een openbare instelling niet gehouden is om ruimtes te creëren voor specifieke groepen studenten. Dat het hier ging om een stilteruimte die toegankelijk was voor alle studenten en niet een gebedsruimte voor alleen moslims, deed daaraan volgens het bestuur niet af. De HvA zou gebrek aan ruimte hebben en de betreffende ruimte voor andere doeleinden willen gebruiken dan als stilteruimte. Aan het argument dat voor de ruimte om praktische redenen – o.m.: de ruimte is gelegen in de kelder – niet veel gebruiksmogelijkheden openstaan, had het bestuur geen boodschap. Het beleid is dat er geen speciale ruimtes worden gecreëerd voor specifieke groepen personen. Ondertussen heeft locatie Leeuwenburg wel een riante rookruimte waar rokers hun behoeften kunnen bevredigen.

Als ISA vinden wij dat iedereen zijn of haar door de grondwet toegekende grondrechten optimaal moet kunnen benutten. Het feit dat er geen stilteruimte meer wordt gefaciliteerd, wil dus niet zeggen dat er niet meer gebeden kan worden op de HvA. Dit standpunt lijkt ook door het HvA-bestuur gedeeld te worden. Volgens het bestuur heeft de hogeschool namelijk al voldoende plekken waar studenten zich rustig terug kunnen trekken als ze dit wensen, waardoor een stilteruimte helemaal niet nodig is.

De conclusie die ISA dan ook trekt naar aanleiding van het gesprek is een positieve: alle studenten van de HvA die zich wensen terug te trekken door middel van gebed of meditatie, kunnen dit op elke willekeurige plek op de hogeschool doen. ISA roept alle studenten op om gebruik te maken van dit gulle alternatief van het bestuur!

Vorig bericht
Debatavond: Islam op de werkvloer
Volgend bericht
Vicevoorzitter Latifa Tawfik genomineerd voor VU StudenTalentprijs

Gerelateerde berichten