Op vrijdag 17 februari 2012 vond het veelbesproken tweedaagse symposium met Shaykh dr. Haitham Al-Haddad in de Balie plaats. Het thema van de avond was “De moslimacademicus in het Westen”. Naar aanleiding van brandende vragen onder vele moslimacademici had ISA het op zich genomen om een symposium te organiseren en een podium te bieden voor deze vragen. De avond begon met het welkomstwoord van de voorzitter van ISA en een Qur’anrecitatie. Hierna begon de Shaykh met een korte lezing waarin hij het concept ‘moslimacademici in het Westen’ aan een kritische analyse onderworp en onder andere de valkuilen besprak waar een moslimacademicus zichzelf voor dient te behoeden. De Shaykh wist de aandacht vast te houden door aan het publiek middels anekdotes herhaaldelijk een glimlach te ontlokken.
Na zijn lezing begon de vraag- en antwoordsessie. De studenten gingen met de Shaykh in gesprek over thema’s waar zij als moslimacademici in het Westen tegenaan lopen. In de zaal heerste een open, gezellige en interactieve sfeer. De avond eindigde dan ook in gelach, maar ook in een kort, maar krachtig advies van de Shaykh waarin hij het publiek aanmoedigde zich zo ongelimiteerd als mogelijk op te stellen als het gaat om het verkrijgen van academische en islamitische kennis. Na de eerste dag van het symposium was de Shaykh echter nog niet klaar. Meteen na het gesprek met de studenten stond het veelbesproken debat gepland tussen de Shaykh, Tofik Dibi, Kustaw Bessems, Yoeri Albrecht en het publiek. Ondanks alle aanvallen tegen de Shaykh, wist hij zich perfect staande te houden en hen allen van een antwoord te voorzien. Hier is het debat volledig terug te zien:
[youtube id=”CR7U42wf7zY” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””]Zaterdagochtend 18 februari stond een workshop omtrent de compilatie van de Qur’an op het programma. De Shaykh wist veel te vertellen over de totstandkoming van de Qur’an en fascineerde het gehele publiek urenlang met de complexe geschiedenis hiervan, die hij toelichtte aan de hand van beeldmateriaal. Wederom was er voor het publiek de gelegenheid om vragen te stellen en wederom wist hij het publiek te intrigeren met zijn welbespraaktheid en kennis op zowel islamitisch als op ‘westers’ vlak. Het symposium eindigde met een emotioneel advies van de Shaykh over de band die elke moslim met de Qur’an dient te hebben. Hij heeft ons allen aan het denken gezet en velen zelfs aan het huilen (inclusief de Shaykh zelf). Moge Allah hem belonen en behouden. We hebben in korte tijd veel mogen leren van de woorden van de Shaykh, maar vooral van zijn daden. ISA neemt met gemengde gevoelens afscheid van de Shaykh. Enerzijds trots en vreugde dat we van zijn aanwezigheid hebben mogen genieten en anderzijds verdriet om hem te zien gaan. Eén ding is zeker: dit was de eerste, maar zeker niet de laatste activiteit die ISA met de Shaykh zal organiseren.