Verbeter jouw band met de Qur’an

“Ik vond het oprecht een van de leukste dagen, die ik in een lange tijd heb gehad.”

Een van de vele reacties die we hebben gehad naar aanleiding van ons evenement op vrijdag 12 januari. Een bijzondere avond voor ons. Het grootste evenement sinds de oprichting van de studentenvereniging vond plaats. Met 550 mensen hebben we ons laten inspireren door Ustadh Saoed Khadje. Het thema was het verbeteren van onze band met de Qur’an. Een doel waar veel moslimstudenten naar streven, maar ook één waar ze obstakels in ondervinden.

De Qur’an is de leidraad van ons leven. Het is het Boek dat door Allah is neergedaald om ons leven te vergemakkelijken en richting te geven. Maar – als de Qur’an zo’n essentiële rol speelt in ons leven – hoe vaak zijn we dan in de afgelopen dagen, weken of misschien zelfs jaren daadwerkelijk met de Qur’an bezig geweest? Met deze confronterende vraag begonnen we de avond. De eerste stap, de sterke wil om de band te versterken, is in ieder geval gezet!

Het eerste deel van de lezing ging over het wáárom: over intrinsieke motivatie. Belangrijke vragen die we ons hierbij moeten stellen zijn: wie ben ik als persoon? Hoe wil ik zijn? Wat zijn mijn ambities? Hoe wil ik dat anderen mij zien? Hoe ben ik werkelijk? Wat wil ik uiteindelijk bereiken in mijn leven? En als ik dat heb bereikt; wat dan? Wat wil ik nadat ik in een mooi huis woon, een prachtig beroep uitoefen en genoeg materiële zaken bezit? Ben ik dan succesvol? Hoe wordt mijn succes eigenlijk beoordeeld? En door wie? Vragen waar we over moeten reflecteren en waar de Qur’an op prachtige wijze antwoord op geeft:

“Alif-Lam-Mim. Dit is het Boek (d.w.z. de Qur’an), waarover geen twijfel bestaat, een Leiding voor de godsvruchtigen. Degenen die geloven in het onwaarneembare, het gebed onderhouden en uitgeven van datgene waarmee Wij hen hebben voorzien. En degenen die geloven in datgene wat aan jou (o Muhammad) is neergezonden en datgene wat vóór jou is neergezonden en overtuigd zijn van het Hiernamaals. Zij bevinden zich op de (ware) Leiding van hun Heer en zij zijn degene die succesvol zijn.” (Surah al-Baqarah 2: 1-5)

De Qur’an is door Allah neergedaald om ons weer te navigeren naar het Paradijs,  naar ons oorspronkelijk huis. Nu we gemotiveerd zijn om onze band met de Qur’an te versterken, hoe gaan we deze motivatie omzetten in daden in het dagelijks leven? Belangrijk is om doelen en prioriteiten te stellen. Zonder inzet bereik je niets. Zorg ervoor dat je Arabisch leert lezen. Dit is heel belangrijk, want zo lees je de Qur’an zoals het is neergedaald; zo lees je de Woorden van Allah. Stel kleine, haalbare doelen en lees dagelijks iets uit de Qur’an. Probeer te begrijpen wat je reciteert en houd een vertaling bij de hand. Wees standvastig en lees regelmatig. Blijf weg van zonden. Beleef de Qur’an. Geniet ervan.

Opdat wij allen stap voor stap dichterbij de Qur’an komen, zo de zoete nabijheid en de liefde van Allah voelen en uiteindelijk het Paradijs betreden!

FlyerA6_LR2_OnlineRGB.jpg

Vorig bericht
Workshop: Entrepreneurship for Ladies
Volgend bericht
In gesprek met moslimstudenten op de UvA

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.