Zomer Barbecue & kano-middag

Na een welverdiende zomervakantie was het op donderdag 20 augustus tijd om na lange tijd weer bij elkaar te komen voor een tadabbur-sessie (het overpeinzen van de Qur’an), gezellig met elkaar te varen in het Amsterdamse bos en ten slotte samen te genieten van een heerlijke barbecue.

Iets over 1 druppelden de eerste bezoekers het bos in. Na een korte uitleg over de geldende coronamaatregelen gedurende de dag, werd ter controle de lichaamstemperatuur van de bezoekers gemeten en een gezondheidsvragenlijst ingevuld. Vervolgens namen de bezoekers plaats in een kring, uiteraard op 1,5 meter afstand van elkaar.

Na een prachtige Qur’anrecitatie werd de dag afgetrapt met een gesprek over het onderwerp: ‘mannelijkheid en vrouwelijkheid in de hedendaagse context’. Het was mooi om te zien dat iedereen actief bijdroeg aan het gesprek. Omdat deze twee begrippen anno 2020 aardig vervaagd zijn, wist men soms even niet precies hoe deze begrippen te definiëren. Wat houdt mannelijkheid in en wat is de definitie van vrouwelijkheid? Tijdens het gesprek kwam duidelijk naar voren dat we als moslims trots zijn op het feit dat deze begrippen goed gedefinieerd zijn vanuit islamitisch perspectief, en dat eenieder vanuit deze definities maatschappelijk zijn of haar steentje kan bijdragen.

Na dit gesprek hebben we Salat az-Zuhr gebeden en was het tijd voor de lunch. Vervolgens vertrokken de heren richting het water om te kanoën en pakten de dames hun mushaf (schriftelijk exemplaar van de Qur’an) erbij. De dames die geen mushaf bij zich hadden, ontvingen een blaadje met daarop de ayaat (verzen) die besproken zouden worden: vers 190 en 191 uit Surah Ali ‘Imran. Met elkaar stonden we stil bij de wonderbaarlijke perfectie van de dingen om ons heen, die door Allah subhanahu wa ta’ala zijn geschapen. Zijn Grootsheid is terug te vinden in de alledaagse dingen, zoals de zonsondergang en de sterrenhemel. We bespraken hoe we ongevoelig zijn geworden voor het besef van deze perfectie en we meer de tijd zouden moeten nemen om ons te verwonderen, zoals in vers 191 wordt genoemd.

Verderop stapten de heren hun bootjes in en genoten ze op het water van het zonnetje dat heerlijk scheen, al-hamdulillah. Voor een enkeling was het varen niet uitdagend genoeg en werd spontaan besloten een frisse duik in het water te nemen.

Na iets meer dan een uur was het de beurt aan de dames om te kanoën of te waterfietsen. Geïnspireerd door de eerdere tadabbur-sessie reciteerden een aantal dames op het water prachtige verzen uit de Qur´an, omringd door de fluitende vogels en de groene bomen met laaghangende takken.

Terwijl de heren opdroogden in de zon, begonnen ook zij aan hun tadabbur-sessie. Ze bespraken de eerste 11 ayaat uit Surah Luqman, waarin de mens door Allah subhanahu wa ta’ala wordt aangespoord om Zijn schepping te overpeinzen. De heren hadden zich geen betere setting kunnen bedenken om het over deze ayaat te hebben, dan midden in het prachtige Amsterdamse Bos. Voor velen was dit zonder twijfel het hoogtepunt van de dag.

Om 17:30 uur werd de barbecue aangestoken en werd het verse vlees bereid. Schalen met vlees, salades en hapjes gingen rond en iedereen genoot van het eten en elkaars gezelschap. Mensen die de dag begonnen als onbekenden voor elkaar bespraken enthousiast met elkaar hoe ze uitkijken naar het aanstaande collegejaar en welke doelen ze voor zichzelf hebben opgesteld. Prachtige vriendschappen vonden die dag hun begin.

Al met al kijken we terug op een prachtige dag van spiritualiteit, gezelligheid en broeder- en zusterschap omwille van Allah. Moge Allah subhanahu wa ta’ala de ontstane vriendschappen zegenen en ons samen blijven laten komen omwille van het goede. Amin.

Deze dag is vastgelegd door onze fotograaf Ikenna Obi. Ben je benieuwd naar het werk van Ikenna? Bekijk zijn website of zijn Instagramaccount @ikennavisuals.

Vorig bericht
ISA is partnervereniging van ASVA Studentenunie
Volgend bericht
Hoofden gevuld met kennis en harten gevuld met motivatie

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.